Ožehavé téma: Může hrát ještě Rákos? A co Klejna? A Semorád?

Ožehavé téma: Může hrát ještě Rákos? A co Klejna? A Semorád?

Jaroslav Svoboda, čtvrtek 21.1.2010
Š u m p e r k - Poslední dny sledují šumperští fanoušci statistiky extraligových Pardubic podrobněji než kdy jindy. Že by získali Pernikáři novou "fanouškovskou kolonii"? Nebo tolik táhne pozornost Dominik Hašek? Ani jedno, ani druhé. Šumperský Salith je v tabulce 1. ligy na 15. místě s tříbodovou ztrátou na Chrudim, tým výrazně podporovaný pardubickým klubem. Brankáři Růžička, Koutský i Landsman, obránce Drtina a Petr Mocek, útočníci Bláha, Buchtele, Klejna, Radil, Rákos, Semorád a Stoklasa – to je celkem 12 hokejistů, které naleznete na soupiskách Chrudimi a Pardubic zveřejněných na ofic. stránkách jednoho či druhého mužstva. Pravda vydatná porce podpory pro Chrudim ze strany aktuálně třetího celku tabulky. Má to své ale, kterým je přestupní řád, zejména pak článek 28. Mohou tedy pardubičtí mladíci ještě nastupovat za Chrudim? Ano, mohou…
SKUPINA ČEZ

Článek 28: Hostování mezi soutěžemi (střídavý start)

Klíčovým k celé situaci je přestupní řád, přesněji pak řečeno „PŘESTUPNÍ ŘÁD pro kluby Extraligy a I. ligy“. Ten byl schválen konferencí Českého svazu ledního hokeje dne 21. srpna 2008. Kompletní tento dokument si můžete přečíst zde, nás však ve zmiňované situaci zajímá pouze jeho jedna část – a to článek 28: Hostování mezi soutěžemi (střídavý start). Pojďme si aspoň tuto důležitou část ocitovat:

a) Hostování mezi soutěžemi (střídavý start) není možné povolit hráčům uvedeným na soupisce hráčů registrované Ředitelem Ligy (15+1).
b) Hostování mezi soutěžemi (střídavý start) extraligou a ostatními soutěžemi není možné rovněž u každého hráče, který odehraje 26 utkání základní části ELH v příslušné sezóně.
c) Hostování mezi soutěžemi (střídavý start) z vyšší do nižší soutěže nebo z nižší do vyšší soutěže je omezeno počtem 26 utkání odehraných ve vyšší soutěži. Po odehrání tohoto počtu utkání ve vyšší soutěži může hráč pokračovat v příslušné sezóně pouze v jednom klubu a soutěži.
d)Hráč, který odehrál ve vyšší soutěži 26 a více utkání, může přestoupit do nižší soutěže (do 31. 1. běžného roku), ale bez možnosti povolení střídavého hostování do vyšší soutěže. Po odehrání 26. utkání ve vyšší soutěži může hráč pokračovat pouze v jednom klubu a v jedné soutěži.

Tato omezení v bodech 28a) až 28d) se nevztahují na hráče, kteří v příslušné sezóně dovrší 21 let a mladší.
V případě ukončení (zrušení) hostování mezi soutěžemi (střídavý start) podle čl. 28 se dále hráče žádné omezení uvedené ve zmíněném článku netýkají.

V praxi to tedy znamená, že pokud hráč odehraje v extralize 26 utkání, jeho další zápas je směrodatný pro skutečnost, ve kterém mužstvu dohraje hokejista celý hokejový ročník. Příklad se nám nabízí v podobě Tomáše Pospíšila, který odehrál několik utkání za Šumperk, ovšem stabilně nastupuje v Třinci. Pospíšil má v době tvorby tohoto článku odehráno přesně 26 utkání za Oceláře, tudíž (následující údaje jsou pouze pro příklad, vůbec neznamenají to, že by Tomáš Pospíšil hrál za Šumperk):
- nastoupí-li Pospíšil v dalším utkání za Třinec, musí již sezónu dohrát v Třinci
- nastoupí-li Pospíšil v dalším utkání za Salith, musí již sezónu dohrát v Šumperku

Článek 28 – uplatnění na hráče Chrudimi

Počet zápasů hráčů

Tabulka zobrazuje seznam hráčů, kteří nastoupili letos jak v pardubickém, tak v chrudimském dresu. Za hráčem je uveden počet utkání, které hráč v Pardubicích odehrál:

Koutský (G) – 2 utkání
Růžička (G) – 18 utkání
Mocek Petr (O) – 5 utkání
Klejna (U) – 24 utkání
Rákos (U) – 25 utkání
Semorád (U) – 13 utkání

Kvůli věku (<21 let) se pravidlo o kvótě 26 utkání nevztahuje na tyto hokejisty: Landsman (G), Drtina (O), Bláha, Buchtele, Radil, Stoklasa (všichni U).

Téma oprávněnosti startů jednotlivých pardubických hráčů za Chrudim je stále ožehavější, zvláště pak na diskusi našich stránek. Pomohla tomu také informace, která se během pár hodin ukázala jako chybná – že Daniel Rákos má odehráno v dresu Pardubic 26 zápasů. Toto číslo se však ukázalo jako nepravdivé, bývalý šumperský hráč a pardubický útočník odehrál v dresu Eatonu pouze 25 zápasů. Další jeho start za extraligový tým pak bude v Šumperku asi velice očekávaný. Z onoho sáhodlouhého seznamu pardubických hráčů v chrudimském dresu se výše uvedený článek 28 bezprostředně týká pouze jednoho dalšího muže. A tím je Michal Klejna. Pravý rámeček přináší seznam hráčů, kteří letos nastoupili v obou mužstvech, a jejich počet odehraných utkání v pardubickém dresu.

Toto pravidlo se vztahuje pouze na hráče, kteří během aktuální sezóny 2009/2010 oslaví 21 narozeniny, popřípadě jsou mladší. Z chrudimského spektra pardubických hokejistů nejsou svázáni uvedenými kvótami následující hráči: obránce Marek Drtina, útočníci Tomáš Bláha, Lukáš Radil a Filip Stoklasa. Pravidlo osvobozuje i Jana Buchteleho, ten je však zraněn a v letošním hokejovém ročníku se na ledovou plochu jen stěží vrátí. Proto jsme tyto hokejisty nezařadili ani do pravého rámečku s přehledem „ohrožených“ hokejistů.

Vraťme se ještě k Danielu Rákosovi. Veřejností proběhla informace, že pardubický odchovanec má již odehráno 26 utkání za Eaton. I to by tedy podle pravidla článku 28 neznamenalo, že by proti Hradci Králové Rákos naskočil „ilegálně“, připravil by se tak ale o možnost obléknout letos ještě pardubický dres. A nedá se očekávat, že by extraligový tým chtěl před play-off přijít o hráče Rákosova formátu. Ono nedorozumění s počtem zápasů vzniklo z nepřesných statistik. V současné době je jisté, že Daniel Rákos odehrál v extralize 25 utkání, několikrát sice byl také na střídačce připraven, ale do bojů se nezapojil (například zápasy 19. a 22. kola extraligy).

Chrudim tak může ještě stále využívat Rákosových služeb. Na druhou stranu – hlavní cesta k záchraně šumperských barev v 1. lize vede jen a pouze přes výsledky a výkony našeho mužstva, které má stále prvoligovou záchranu ve svých rukou. A to již v sobotu 23. ledna, kdy od 17:00 přivítají Draci berounské Medvědy. V ten samý den hraje Chrudim na ledě druhého týmu tabulky – Chomutova.