Draci doma opět nezaváhali, ostrými pálila nově složená elitní formace

Draci doma opět nezaváhali, ostrými pálila nově složená elitní formace

Tomáš Ostřanský, Daniel Bertók, středa 7.3.2018
Jako den a noc zatím vypadají domácí a venkovní zápasy Draků. Navíc se v playoff nemůže chytit lídr bodování východní skupiny 2. ligy Jiří Půhoný, kterého na to konto trenér Zavadil přesunul společně s Michalem Vymazalem do druhé formace, když do první posunul Králíka s Cinkem. A právě tato nová první lajna Draků dnes předvedla skvělé představení, navíc v přesilovkách, které Drakům selhávaly po celou sezónu. Tomáš Sedlák měl prsty hned ve čtyřech brankách, což nezapomněl oslavit s fanoušky z Kopřivnice, kteří mu v minulém zápase přichystali láskyplné choreo a po celý zápas ho vytrvale povzbuzovali. Dnes však kapitán Šumperka držel nervy na uzdě a energii navíc přetavil v branku a další tři asistence, čímž se významnou měrou podílel na dnešní demontáži Tatry.
SKUPINA ČEZ
Předkolo 3 středa 7.3.2018
DRACI PARS ŠUMPERK - HC Kopřivnice
DRACI PARS ŠUMPERK - HC Kopřivnice
5:1
(1:0, 2:0, 2:1)
Branky a nahrávky: 13. Králík (Vachutka, Sedlák), 29. Sedlák (Králík, Vachutka), 34. Králík (Sedlák), 46. Řezáč (Vachutka, Sedlák), 50. Vymazal (Půhoný, Řezáč) – 49. Stříž (Štěpánek, Suchý). Rozhodčí: Vrba - Otáhal, Komínek. Vyloučení: 3:5. Využití: 4:0. Diváci: 550. Průběh utkání: 4:0, 4:1, 5:1.
Lakosil (Svoboda) – Schejbal, Šťáva, Ďurkáč, Bažant, Gewiese, Řezáčm Sedlák (C) – Kovařík, Hroch, Lehečka, Vachutka, Müller, Králík, Skopal, Půhoný, Fischer, Vymazal, Cink, Ostřanský
Hromada (Fendrich) – Štěpánek, Heinzl, Stříž, Marek, Kropka, Krutil, Bail, Fojtík – Červenka, Pargáč, Tomášek, Vyčesaný, Hrubý, Sluštík (C), Mach, Suchý, Bartošák, Pěnčík, Kofroň, Gola

Komentář k zápasu

Draci k dnešnímu utkání, byť stále v roli velkého favorita, rozhodně nenastupovali s klidnou hlavou, jako tomu bylo v prvním domácím zápase čtvrtfinálové série Play-off. Po výborně zvládnutém úvodním utkání na šumperském zimním stadionu přišel boj v Kopřivnici a Draci z něj tentokrát nevyšli jako vítězové. Do třetího utkání této série tak nastupovali šumperští hokejisté s tím, že jednoduše musí zvítězit. Začátek byl podle předpokladu celkem ustrašený. I přes souvislý tlak totiž v prvních minutách nedošlo k pořádnému zakončení. Hosté už od úvodních vteřin navázali na hru z posledního střetnutí a někdy se možná až přehnaně tvrdě pouštěli do osobních soubojů. Nicméně, tato taktika se jim vcelku vyplácela a v první polovině úvodní periody byla kopřivnická Tatra rozhodně týmem určujícím tempo hry.

Nepřesnosti v kombinační hře domácího celku se hosté pokoušeli několikrát potrestat, nepovedlo se to ale nakonec ani Miroslavu Markovi, který v polovině osmé minuty nastřelil horní tyč Lakosilovy svatyně! Od této šance hostujícího obránce se síly na ledě vyrovnaly, ne-li úplně obrátily. Šumperk začal být produktivnější v přechodu do útočného pásma, ve kterém se mu také častěji dařilo držet puk.

Přes značný tlak šumperských hokejistů se hosté snažili o brejkové situace. Jedna z nich se jim ale nakonec stala osudnou. Adam Kofroň při ní totiž nedovoleně hokejkou dorážel na domácího brankáře, což Filip Vrba, sudí dnešního utkání, vyhodnotil jako nedovolený zákrok. Draci poté v přesilové hře ještě zvýšili tlak na hostující bránu a odměnou jim byla vedoucí branka LUKÁŠE KRÁLÍKA, který Hromadovi skvěle clonil a do sítě nakonec dopravil Sedlákovu výbornou ránu. Domácí hráči po vstřelené brance ještě více ožili, a byť se jim po zbytek úvodní dvacetimitovky nepodařilo vsítit další gól, jejich hra byla rozhodně disciplinovanější. Hosté se od této doby dostávali k brance Lakosila jen velmi těžce.

Už ze startu prostřední části utkání potvrdili šumperští formu z druhé poloviny první třetiny. Nejprve chyběly Vachutkovi k puku pouze centimetry po přihrávce Lukáše Králíka, následně Půhoného dělovka skončila na jen zadním mantinelu. Draci ale vlétli do druhé třetiny jako uragán a nechybělo moc k navýšení vedení. Nejprve však Půhoný z bezprostřední blízkosti přestřelil Hromadovu svatyni, následně ji nedokázal trefit ani dobře vybídnutý Lehečka po skvělém pasu Fischera. Když se šumperským už konečně podařilo trefit prostor tří tyčí, zaúřadoval Petr Hromada, který fantasticky lapačkou zneškodnil samostatný únik Vachutky.

Minutu na to přidržel jednoho ze soupeřů Michal Vymazal a kopřivnické Tatře se tak naskytla první příležitost početní výhody. Ze dvou minut oslabení ale musel být Lakosil na pozoru možná nějakých 30 sekund. Poté se dostalo ke slovu jedno nepsané pravidlo, "nedáš, dostaneš!" René Bartošák usedl na trestnou lavici ke dvouminutovému pykání za hákování, následně TOMÁŠ SEDLÁK využil i druhou přesilovou hru domácích. O spojení sedlákovy hole a modré čáry se zřejmě Hromadovi bude ještě dlouho zdát. Právě od ní totiž kapitán domácího celku vyslal tak tvrdý projektil, že k údivu všech diváků na zimním stadionu málem protrhl síť!

Další možnost ke skórování měl po polovině utkání Lubomír Kovařík, ten ale selhal v zakončení do odkryté klece. Mrzet ho to nemuselo, za necelou půlminutu byl vyloučen kapitán hostů Sluštík a Draci už po sedmi vteřinách potvrdili stoprocentní úspěšnost přesilových her v dnešním zápase. Nebylo by vstřelené branky, aby v ní nesehrál roli Tomáš Sedlák. Ten totiž fantasticky našel volného LUKÁŠE KRÁLÍKA, který po blafáku zasunul kotouč do kopřivnické svatyně!

Poslední perioda začala vyloučením na obou stranách a hrou 4 na 4, ž čehož ovšem nezapršelo. Kompletní počet hráčů na ledě po jejich návratu nevydržel moc dlouho, hned po čtrnácti sekundách se totiž nechal vyloučit hostující Tomáš Fojtík. Neuvěřitelné se pak stalo skutečným a Šumperk využil i svoji další přesilovou hru! Sedm vteřin před jejím koncem se Draci vložili do kombinace kolem kopřivnické obrany. Na jejím konci stál JAKUB ŘEZÁČ, který napodobil předchozí branky a dělovkou propálil přesunujícího se Hromadu!

Draci poté mírně polevili a trestem jim byla snižující branka Kopřivnice ze 49. minuty. DAVID STŘÍŽ dostal vynikající přihrávku, kterou ještě lépe využil přesnou střelou na vzdálenější tyč. Domácí borce však inkasovaná branka příliš nezaskočila a o necelou minutu poté vrátil čtyřbrankové vedení domácím hokejistům MICHAL VYMAZAL! Ten napřáhl k tvrdé ráně z prostoru mezikruží a kotouč z jeho hole doputoval až do Hromadovy svatyně.

Poslední minuty utkání odehrály oba cely relativně v poklidu a za takřka rozhodnutého stavu se šetřily na nadcházející čtvrté utkání série Play-off. Draci tak zvládli i další domácí utkání v rámci série předkola proti Kopřivnici, když ani tentokrát nepřipustili žádné velké drama. Kopřivnice si i podruhé odváží ze šumperského zimního stadionu poměrně vysoký příděl a v následujícím utkání budoe čelit "mečbolu" Šumperka!

Ohlasy trenérů

Jozef Zavadil, Draci Šumperk: Chci klukům poděkovat. Kopřivnice byla opět velmi nepříjemná. Teď máme mečbol v pátek. A bude to strašně těžký. Nemůžeme vyhrát, když máme dvanáct vyloučených hráčů, to je víc než třetina v oslabení. Nesmíme se nechat vyprovokovat. Dnes jsme to ale zvládli velmi dobře. Mužstvo jsem trošku přeházel, už mě to trochu přestávalo bavit. Přesilovky jsme hráli po rozích, tak jsme pozměnili sestavu a dařilo se. Někteří kluci se bohužel dál trápí, ale to si musí překousnout a přejít sami. Já je mohu maximálně povzbudit. Hodně jsme se bavili také o tom, že nesmíme propadávat ve středním pásmu po prohraném buly. V Kopřivnici jsme bohužel propadávali, pak jsme faulovali, nechávali se vyprovokovat. Dnes to bylo lepší. Teď by bylo super uspět v pátek.

Fotografie ze zápasu