Draci prohnali favorita, k první výhře nebyli daleko, ale v prodloužení padli

Draci prohnali favorita, k první výhře nebyli daleko, ale v prodloužení padli

Jaroslav Svoboda, neděle 25.3.2018
Srdnatý a bojovný výkon předvedli šumperští hokejisté na půdě jednoznačného favorita soutěže. Domácí Poruba se poprvé do vedení dostala až v poslední třetině, náskok jí vydržel jen 15 vteřin. Ale právě tato čtvrt minuta vedení v rámci celého utkání ostravskému celku nakonec stačila. Torax přežil neustálou hru pod tlakem v prodloužení, avšak nakonec ujel Jiří Zdeněk a rozhodl zápas. Bohužel se tak Šumperk vrací domů s prázdnou, v úterý ale udělají Draci vše pro vyrovnání série. Před výkonem hostujícího týmu je potřeba zase smeknout.
SKUPINA ČEZ
Finále1 neděle 25.3.2018
HC RT TORAX PORUBA 2011 - DRACI PARS ŠUMPERK
HC RT TORAX PORUBA 2011 - DRACI PARS ŠUMPERK
4:3p
(0:1, 2:1, 1:1 - 1:0)
Branky a nahrávky: 28. Luka (T. Káňa, J. Káňa), 36. T. Káňa (Luka, Zdeněk), 47. Luka (T. Káňa, Zdeněk), 68. Zdeněk (Luka) - 12. Schejbal (Půhoný, Řezáč), 32. Sedlák (Králík, Vachutka), 48. Králík (Cink, Šťáva). Rozhodčí: Šrobák, Škach - Bubela, Zedník. Vyloučení: 4:5. Využití: 2:2. Diváci: 1673. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:3, 4:3.
Kůdela – Dresler, Slavík, Fišera, Kaluža, Hryciow, Popela, Puškár, Adam – Ballner, Haas, J. Káňa, Luka, Fojtík, Zdeněk, Finsterle, Gelnar, Ollender, T. Káňa, Jaroš
Lakosil – Schejbal, Šťáva, Ďurkáč, Gewiese, Řezáč, Sedlák – Kovařík, Hroch, Lehečka, Vachutka, Müller, Králík, Skopal, Půhoný, Fischer, Vymazal, Cink, Ostřanský

Komentář k zápasu

Drama až do konce, bohužel do smolného konce. Draci v Porubě nechali na ledě duši a zdravotními problémy sužovaný tým prohnal favorita soutěže. Ten se nakonec v prodloužení klepal o vítězství, bohužel trestal z jediné větší šance v nastavení.

Draci byli přitom týmem, kdo vstřelil první gól utkání, byť Vlastimil Lakosil musel čelit v úvodu zápasu očekávanému tlaku domácích. Ale porubští střelci prozatím vyhořeli, nejblíže gólu byl Ollender, ale trefil jen konstrukci branky. Iniciativu pak převzali hosté a Šumperk šel poté po zásluze do vedení. Kůdela nedokázal pokrýt Půhoného ránu, z čehož těžil Jakub Schejbal. Jeho dorážka skončila v síti.

V závěru úvodní třetiny bohužel Draci nepřidali ze svých šancí gól na 2:0, takže trefa Vladimíra Luky ze 28. minuty, chvíli poté, co Marek Haas orazítkoval tyč, vedla k vyrovnání na 1:1. Jenže Šumperk znovu udeřil a získal vedení, opět v přesilovce. Králík předal přihrávku na modrou a Tomáš Sedlák prostřelil Kůdelu. Znovu se však ostravský tým dočkal vyrovnání. Tomáš Káňa trefil do horní části branky.

Opět dle očekávání to byli domácí, kdo do poslední třetiny vstoupil aktivněji. A ve 47. minutě, na jejím konci, se Poruba dočkala vedení, prvního v utkání. Vladimír Luka zakončil souhru domácích. Jestliže si pak někdo mohl myslet, že tak favorit zlomil odpor hostujícího týmu a dotáhne zápas k poklidné výhře, šeredně se pletl. Ještě se ani fanoušci na ochozech nestačili doradovat a bylo vyrovnáno. Kůdela opět vyrazil šumperskou střelu jen k jinému hráči Draků a Lukáš Králík zakončil přesně. Od Lukovy trefy uběhlo pouhých patnáct vteřin.

Poruba nakonec nevyužila ani přesilovku v samotném závěru hrací doby, naopak to byl Řezáč, kdo mohl rozhodnout, ale se sirénou nedal. V prodloužení to byl Šumperk, kdo vozil puk na hokejkách a byl lepším týmem. Poruba několikrát ustála konec zápasu, aby však uspěla po šumperské chybě. Jiří Zdeněk prokázal obrovské zkušenosti a Draci svou heroickou bitvu prohráli.

Šumperk tak půjde do domácí odvety s mankem 0:1 na zápasy. Nicméně v šumperském bouřlivém prostředí, ve kterém ještě neztratil jediné utkání ve vyřazovacích bojích, budou chtít Draci sérii, i s pekelnou podporou svých příznivců, srovnat. Přijďte Draky povzbudit v úterý 27. března od 18:00 na šumperský zimní stadion!

Ohlasy trenérů

Jozef Zavadil: Myslím, že to byl vyrovnaný zápas. V prodloužení měly oba týmy šance, ale dvě minuty před koncem rozhodla naše chyba ve středním pásmu. Takhle dětské, banální chyby nemůžeme dělat. Škoda, že jsme to nedotáhli k nájezdům, tam už je to o štěstí. Mrzí mě taky dva inkasované góly v oslabení. Přesně jsme věděli, jak je soupeř bude hrát, nakreslili jsme si je a přesto jsme inkasovali přesně, jak jsme kreslili. To je pak člověk naštvaný. Můžu kreslit co chci, ale když to hráči neudělají, tak je to k ničemu. Ale jinak klukům nemůžu nic vyčítat, bojovali jako blázni. V našem složení je těžké něco uhrát proti takovému favoritovi jako je Poruba. Ale jdeme dál, i když nevím, kdo za nás bude hrát.